Ett golv kräver skötsel
Golvet är liksom inte bättre och mer hållbart än den tid man är beredd att lägga på det. Det är en sanning som dock måste kompletteras. Som husägare har du också ett val att göra gällande ditt golv. Ett val som handlar om att se över var golvet ska ligga, hur mycket slitage som normalt sker i det rummet samt utifrån dessa fakta välja ett golv som är mer slitstarkt - eller också välja ett mindre slitstarkt, men då också vara beredd på att ta bättre hand om det.
Golvet i hallen drabbas av hårdare slitage
Köket och hallen är två typiska rum där man måste tänka ett extra varv innan man väljer ett golv. Hallen i synnerhet. Det förklaras genom att rummet i fråga är det som välkomnar dig, din familj och era gäster då ni kommer hem: blöta, smutsiga skor drar med sig smuts in, en sten som fastnat kan repa och skada golvet, en hög klack kan blir en ren mardröm och så vidare.
Utan tvekan bör man sätta funktionalitet i främsta rummet då det kommer till hallen, den rena estetiken kan med fördel stå tillbaka. Det finns snygga, vackra och slitstarka golv också så det behöver inte innebära att du anlitar en golvläggare för att lägga in någon tråkig typ av matta. Viktigast är att du läser på om materialet samt att du väljer en ytbehandling som står emot vatten och är lätt att rengöra.
Kök och vardagsrum har samma golv - hur göra?
Köket då? Här gäller på det stora hela samma resonemang. Du drar förvisso inte med dig smuts på samma sätt som i hallen - men å andra sidan så spiller du, tappar saker och smutsar ner i en högre utsträckning där. Du bör alltså har ett golv som klarar av ett dagligt slitage.
I och med att många idag väljer att skapa öppna planlösningar mellan köket och vardagsrummet så har man ett delikat problem på halsen. Golvet löper från kök till vardagsrum i en lägenhet i Stockholm och i den ena änden så vill man ha snyggt - i den andra vill man ha snyggt och funktionellt sett till att det är där maten lagas. Lösningen? Skötsel och rätt ytbehandling.
Anlita en golvläggare för råd och för skötsel
Först och främst: du kan ha en vackert trägolv även i köket och du kan välja i stort sett vilket annat golv som helst. Det du ska fokusera på är att ta hand om det på ett bättre sätt. Något som du kan anlita en golvläggare för och där denne dels kan guida dig till rätt ytbehandling - här brukar lack eller hårdvaxolja vara goda alternativ, tack vare dess hårdhet - och dels också kan slipa golven vid behov. Vid behov är i det fallet inte särskilt ofta - en rimlig tidsintervall är kanske var sjätte år.
Priset för en golvläggare för en golvslipning är inte särskilt högt om du bor i Stockholm där du kan använda dig av den konkurrens som finns. Som i övriga delar av landet kan du även använda dig av ditt rot-avdrag och genom detta dra av 30% av den totala arbetskostnaden.
Övrig skötsel då? Ja, se till att städa golvet ofta och med lämpliga hjälpmedel. Ett trägolv ska inte utsättas för något överflöd av vatten. Torkar du golvet så ska du använda minimalt med vatten. Att ha snygga mattor ger lite hemkänsla och de kommer även att fungera som skydd. En bra lösning.
Andra inlägg
- Fastighetsskötsel i Stockholm garanterar byggnadsvärdet
- Takinspektion i Stockholm förhindrar skador
- Bygg ut huset i Stockholm och få en bättre boendemiljö
- Byggprojekt med byggskyltar som informatör
- Taläggare kombinerar kvalitet och hållbarhet i Linköping
- Att hyra maskiner i Göteborg till olika projekt
- En professionell besiktningsman skapar trygghet i Stockholm
- Målare vårdar Sveriges byggnadskultur
- Små och stora steg inom betonghåltagning i Stockholm
- Så enkelt blir byggdrömmar i Stockholm verklighet när du väljer totalentreprenad